Subota,21.JUN 2014

1. FESTIVAL ŠUMADIJSKIH VINA

14. i 15. juna 2014.je na Oplencu, u predivnom ambijentu Kraljevske vinarije, održan 1. Festival šumadijskih vina. Sudeći po izuzetno kvalitetnom sadržaju festivala, reakcijama posetilaca, ali i ambicijama samih vinara udruženih u Udruženja vinara Šumadije Festival će, zasigurno, postati tradicionalan. Ovaj nesvakidašnji događaj je otvorio Dobrica Erić koji je svojim pesmama proneo glas o Šumadiji, zajedno sa Vojislavom Đorđevićem – Maliganom, starim vinarom i vinogradarom iz ovih krajeva, svedokom vremena u kome se pisala istorija Šumadijskog vinarstva.

U cilju promocije kvaliteta vina koja dolaze iz ovog regiona i Šumadije kao vinske destinacije, 1. FESTIVAL ŠUMADIJSKIH VINA je pružio veoma bogat kulturno-umetnički progam sa mnoštvom raznovrsnog sadržaja. Osim izložbe najboljih šumadijskih vina, program je obuhvatio stalnu postavku Muzeja vina i vinogradarstva u sklopu Kraljevske vinarije, seriju književno-scenskih nastupa umetnika i članova Udruženja književnika Srbije, izložbu likovnih radova pod nazivom „Svet u obliku vina“. U muzičkom delu festivala, nasupio je Pera Džo, svetska bluz legenda, sa svojim bluz bendom, što jasno govori o nivou na kom je festival organizovan.

Posebnu vrednost koju će Festival šumadijskih vina i ubuduće negovati u okviru svojih sadržaja dale su sesije edukativnog tipa, pa su se u prostoru Muzeja vina i vinogradarstva održale tri panel diskusije. „Oznaka geografskog porekla Šumadija“, „ Šumadija – srpska Toskana“ i „Šumadija – hrana i vino“ bile su teme koje su obrađivane tokom ovih panela, a neophodnost utvrđivanja standarda kvaliteta vina koja dolaze sa ovih prostora, ostvarivanje prepoznatljivosti, izvozna orijentacija, brendiranje Šumadije kao vinske destinacije... su samo neki od ključnih izraza pominjanih među panelistima, ali i zaključak da ništa od toga nije moguće ostvariti bez konkretne podrške države i njenih institucija. Drugog dana festivala, vinarije koje su članovi Udruženja vinara Šumadije otvorile su svoja vrata kako bi ugostile sve ljubitelje šumadijskih vina.

Iskazujući saosećanje sa svim ljudima koji su tokom poplava ostali bez svojih domova, tokom 1. Festivala šumadijskih vina organizovana je humanitarna akcija prikupljanja novčanih sredstava. Prikupljeno je više od 110.000 dinara, i taj novac je Udruženje vinara odmah uplatilo kao pomoć ugroženim područjima u Srbiji.