Database is not yet available Vinarija Familije Rogan

Subota,21.JUN 2014

SREBRO ZA VINARIJU ROGAN NA “SYRAH DU MONDE®”

Nikada do sada se nije desilo da jedno srpsko vino osvoji medalju na ovom prestižnom vinskom takmičenju. Ove godine, to je pošlo za rukom “Vinariji familije Rogan” iz Lipovca, nadomak Oplenca, u srcu Šumadije, koja je u Srbiju donela srebro koje sija zlatnim sjajem.

“Vina u vlasništvu familije Rogan nastala su u sopstvenom vinogradu, gde se već vekovima proizvode prepoznatljiva vina. Svesni da se vino stvara u vinogradu, zahvalni smo Majci Prirodi na zemlji, Suncu na nesebičnosti, a nadmorskoj visini na prkosu. Svaku lozu i svaki grozd negovali smo nesebično i sa velikom pažnjom i ljubavlju, da bi postigli željene rezultate. Proces proizvodnje vina poveren je poznavaocima enologije, i baš zato mi ponosno kažemo da su vina u vlasništvu familije Rogan nastala kad je prirodu dopunilo znanje, a zalio je naš znoj u vinogradu.” – kaže Dr Dragan Rogan, vlasnik vinarije, ne krijući svoju veliku sreću i zadovoljstvo. Da podestimo, pre samo nekoliko meseci, ova mlada vinarija je sa svojim šardoneom osvojila i jednu bronzanu medalju na, takođe, prestižnom vinskom takmičenju “Chardonnay du Monde” u Francuskoj.

Osmi po redu “Syrah du Monde®”, najpriznatije i najveće međunarodno takmičenje vina na svetu za sortu Shiraz/Syrah, a u organizaciji “Forum Œnologie”, je upravo završen pre nekoliko dana. Tokom tri dana održavanja, međunarodni eksperti su probali 405 Shiraz-a iz celog sveta. Raznolikost i kvalitet su reči kojima se mogu opisati dobitnici nagrada 2014. godine za sortu grožđa koja trenutno uživa neverovatno brz rast u svetskim vinskim okvirima. Strogi standardi kvaliteta i optimalni uslovi testiranja vina, omogućili su međunarodnim sudijama poznatim po pouzdanom kriterijumu, da dodele 136 medalja (42 zlatnih, 94 srebrnih).

Od 14. do 16. maja 2014. godine, u zamku Ampuis u Francuskoj, na međunarodnom vinskom takmičenju – “Syrah du Monde®”– dodeljene su pouzdane i reprezentativne medalje . Ovo takmičenje se zasniva na jednom uverenju da su karakteristična obeležja kvaliteta ključ diferencijacije i promocije medalje - pobednička vina se visoko pozicioniraju na zahtevnom i kompleksnom vinskom tržištu. Vinarije koje osvoje medalje imaju dalje mogućnost da ih koriste za razvoj prepoznatog kvaliteta svojih vina.

Syrah du Monde® 2014 je okupio 405 vina iz 26 zemalja sveta, što ovo takmičenje čini najvećim svetskim događajem za Syrah/Shiraz vina. Ovaj čudesan uspeh ilustruje impresivan rast koji ova sorta iz doline reke Rhone uživa još od 1970.

Syrah du Monde® je isklesao mesto za sebe među svetskim vinskim takmičenjima, zahvaljujući internacionalnom ukusu i svojim rigoroznim metodama. Tokom tri dana degustacija pod optimalnim uslovima, međunarodne stručne sudije dodelile su 136 medalja u skladu sa međunarodnim propisima i u strogoj saglasnosti sa zahtevima kvaliteta vina.

Syrah du Monde® je proteklih godina progresivno pravio razliku od drugih međunarodnih takmičenja, zahvaljujući, pre svega, standardima kvaliteta koji su mnogo stroži od uspostavljene norme i ostajući veran svojim osnovnim principima: raznovrsnost, kvalitet i visoki standardi.

Top 10 Syrah du Monde® 2014

Iz liste nagrađenih, organizator izdvaja vina sa najboljim karakteristikama. Među prvih 10 rangiranih nalazimo veliku međunarodnu raznovrsnost. Šest zemalja se pojavljuje među najboljim svetskim Syrah/Shiraz vinima 2014.: Južna Afrika i Bugarska zauzimaju prva dva mesta, slede Australija, Makedonija, Francuska i Turska. Francuska je dobila dve zlatne medalje u Top 10. Južna Afrika je rangirana na vrhu Top 10 liste.