Shiraz 2012


Shiraz Vinarije Rogan poseduje jasnu, ali kompleksnu poruku o snazi ovog vina, vina koje daje ugodnost osećaja koja se očekuje od vrhunskog vina i budi vam želju da u njemu uživate što češče. Ovo vino je dobitnik srebrne medalje na ovogodišnjem “Syrah du Monde®”, najpriznatijem i najvećem međunarodnom takmičenju vina na svetu za sortu Shiraz/Syrah, a u organizaciji “Forum Enologie”

Ovaj širaz dolazi iz vinograda koji je po površini od 6,5 hektara pod sortom širaz najveći u Srbiji. Grožđe je pažljivo odgajano, sa redukcijom roda u ovoj berbi na 1 kilogram po čokotu. Izuzetno sušna godina, sa malo padavina, iznedrila je ovo vino intenzivne guste crvene boje sa ljubičastim refleksijama. Plodno zemljište na padinama između Oplenca i Venčaca, oslobodilo je u ovaj bogati i moćni širaz voćne ukuse šljive i borovnice sa dodirom bibera i začina. Na nosu primećujemo voćne arome šljive i trešnje sa svežim tonovima crvenog bobičastog voća. Cvetne note, nagoveštaji začina, bela čokolada i vanilin daju dodatnu kompleksnost ovom vinu, odležalom 13 meseci u barrique buradima od francuskog hrasta. Vino ima odličnu strukturu i dužinu trajanja na nepcima, pri čemu se ispoljava voćnost crvenog i crnog bobičastog voća. Srednjeg je tela, izraženog potencijala, bogato, zrelo vino raskošnog voćnog ukusa i kremaste strukture. Iako je već i sada spremno za konzumiranje, svoj puni izraz će tek dostići razvijanjem u boci u narednim godinama.

HRANA: Ovaj prefinjeni i izuzetno dobro izbalansiran shiraz se slaže uz jela od crvenog mesa (preoručujemo teleće medaljone sa grilovanom bukovačom) i mesom divljači. Uz njega se dobro uparuje pečena ćuretina, guska, patka, kobasice, grilovano meso i povrće, kuvana jela sa mesom i povrćem (preporučujemo srneći gulaš).

SERVIRANJE: Servirati na temperaturi 15-17°C
Alkohol: 14%
Reon: Šumadija
Vinogorje: Venčačko
Zemljište:
Uzgojni oblik: Gijov jednogubi
Broj čokota po hektaru:
Rod po čokotu: 1 kg
Vreme berbe:
Odležavanje: Barrique 225l, francuski hrast, 13 meseci
Punjenje u boce: april 2014, bez filtriranja, 3925 boca

NAGRADE:
• Syrah du Monde 2014 – srebrna medalja

HEMIJSKA ANALIZA:

Suvo crveno vino SHIRAZ
Sadržaj alkohola % 14
Sadržaj šećera (redukujući) g/l 2,37
Ekstrakt bez šećera g/l 33,83
Ukupne kiseline, kao vinska kiselina g/l 7,24
Isparljive kiseline, kao sirćetna kiselina g/l 0,56
Ukupni sumpor dioksid mg/l 60,4
Sadržaj pepela g/l 2,15