Cabernet Sauvignon 2012


Cabernet Sauvignon Vinarije Rogan poseduje prirodnu svežinu i ukus, a njegova kompleksnost zaokružena je prepoznatljivom karakterom.

Ovaj Cabernet Sauvignon je veoma zavodljiv. Rubin crvene je boje sa bordo do ljubičastim refleksijama. S obzirom na veoma sušnu godinu kakva je bila 2012., i veliku količinu šećera u grožđanom soku kasnije prevedenim u alkohol, ovo vino je veoma dobro izbalansirano, sa sofisticiranim bukeom (bouquet-om) punim slatkih začina. Takođe, kao primarne arome dominiraju rogač, cedar, anis, kao i listići crnog čaja. Nakon 13 meseci odležavanja u hrastovim bačvama od 7.000 litara, svoju punu intenzivnost će tek doživeti nakon narednih par godina odležavanja u boci. Sekundarno - duvan, crna ribizla, rogač, borovnica i kupina, prožeti su blagim dimnim vanilijskim i čokoladnim notama. U njegovom bukeu vrlo suptilno dolazi do izražaja odležavanje u drvetu.

Ovaj Cabernet Sauvignon je vino sa izrazitim autoritetom koji će svoju punu zrelost i moć tek doživeti. Poseduje sočnu i fino zrnastu strukturu, živahnu svežinu, otmenost i punog je tela.

HRANA:Idealna kombinacija hrane uz ovo vino su crvena mesa, naročito goveđi biftek (preporučujemo biftek u sosu od zelenog bibera). U ovoj fazi starenja može da se služi i uz preliv od crvenog bobičastog voća, dok u fazi posle 5 godina može da se uparuje sa biftekom sa sosom od tartufa. Odlično se slaže sa crnom čokoladom sa više od 70% kakao delova, ili čokoladnim sufleom kao desertom.

SERVIRANJE:Servirati na temperaturi 16-18°C


Alkohol: 13,4%
Reon: Šumadija
Vinogorje: Venčačko
Zemljište: crvenica
Uzgojni oblik: Gijov jednogubi
Broj čokota po hektaru:
Rod po čokotu: 1 kg
Vreme berbe:
Odležavanje: Bačve 7.000 litara, francuski hrast, 13 meseci
Punjenje u boce: april 2014, bez filtriranja, 5850 boca

NAGRADE:

HEMIJSKA ANALIZA:

Suvo crveno vino CABERNET SAUVIGNON
Sadržaj alkohola % 13,4
Sadržaj šećera (redukujući) g/l 3,3
Ekstrakt bez šećera g/l 30,4
Ukupne kiseline, kao vinska kiselina g/l 6,27
Isparljive kiseline, kao sirćetna kiselina g/l 0,48
Ukupni sumpor dioksid mg/l 31
Sadržaj pepela g/l 2,13