Chardonnay 2012


Chardonnay Vinarije Rogan poseduje prirodno impresivan spektar mirisa i ukusa koji se pamti, a svojstven podneblju Oplenačke regije.OVO VINO JE 2014. OSVOJILO BRONZANU MEDALJU NA PRESTIŽNOM VINSKOM TAKMIČENJU "CHARDONNAY DU MONDE" U FRANCUSKOJ.

Ovaj šardone nije mediteranskog stila, tipičnog za vina koja dolaze sa srpskog podneblja. Svesno su mu ostavljeni svežina i lepršavost karakteristični za zemlje severa. Zelena jabuka sa začinskom notom cimeta daje aromatičnu bazu ovom intenzivnom, punog ukusa, šardoneu. Primenjena tehnologija u ovoj sušnoj, i sa puno šećera, berbi 2012., donosi povećanu živost ovom vinu, uravnoteženu sa visokim procentom alkohola. Kristalno bistro vino, slamnato žute boje sa zelenkastim refleksijama. Punog je tela, sa primarnom aromom jabuke i limete, dok se cvetne arome i vinogradarska breskva pojavljuju sekundarno, što pored početne svežine stvara u ustima osećaj neočekivane težine i mineralnosti, koju lako možemo dovesti u vezu sa zemljištem na kome se neguje ovo grožđe – nesumnjivo je da je Venčački krečnjak ostavio svoj upečatljiv trag u ovom vinu. Jasna završnica osvežava i poziva na još jedan gutljaj.

Ovaj šardone je tipičan izraz terroir-a sa koga dolazi i osobenosti vinograda iz kojih potiče.

HRANA: imajući u vidu ukupne kiseline i svežinu koju sa sobom nosi ovaj chardonnay, idealna kombinacija hrane uz ovo vino bi bila: jela sa plodovima mora (rižoto), riba, bela mesa (rostovana piletina i ćuretina), pasta sa belim sosom (preporučujemo: tagliatele sa škampima u belom krem sosu ili njoke sa piletinom u sosu 4 vrste sira).

SERVIRANJE: Servirati na temperaturi 10-12°C

Alkohol: 14,5%
Reon: Šumadija
Vinogorje: Venčačko
Zemljište: crvenica
Uzgojni oblik: Gijov jednogubi
Broj čokota po hektaru:
Rod po čokotu: 1 kg
Vreme berbe:
Punjenje u boce: april 2014, bez filtriranja, 5250 boca

NAGRADE:
• Chardonnay du Monde 2014 – bronzana medalja

HEMIJSKA ANALIZA:

Suvo belo vino CHARDONNAY ROGAN
Sadržaj alkohola % 14,5
Sadržaj šećera (redukujući) g/l 1,2
Ekstrakt bez šećera g/l 22,17
Ukupne kiseline, kao vinska kiselina g/l 6,47
Isparljive kiseline, kao sirćetna kiselina g/l 0,24
Ukupni sumpor dioksid mg/l 61
Sadržaj pepela g/l 1,81